Ο User Persona

  • Blog
  • Εμφανίσεις: 361

Ο User Persona είναι ένα φανταστικό πρόσωπο στο οποίο δίνουμε τα χαρακτηριστικά του μέσου χρήστη που επισκέπτεται την σελίδα σας. Προσπαθούμε να καταλάβουμε την ψυχοσύνθεσή του, τις ιδιαιτερότητές του, τον τρόπο γενικά που σκέφτεται και αντιδρά.

Σε κάθε περίπτωση είναι ένα διαφορετικό άτομο, άντρας ή γυναίκα, νέος ή ηλικιωμένος, λεπτός ή εύσωμος, αθλητικός ή όχι. Κάποιος πρέπει να μπει στο πετσί αυτού του ρόλου και να γίνει ο φανταστικός μας χρήστης ώστε να δώσει στο τμήμα σχεδιασμού να καταλάβει τι είναι αυτό που τον διευκολύνει ή τον δυσκολεύει. Είναι μια πραγματικά επίπονη διαδικασία και πολλές φορές για μεγάλα έργα επιστρατεύουμε αρκετά άτομα για να αναλάβουν αυτό τον ρόλο.

Ο user persona τις περισσότερες φορές είναι αμείλικτος. Εγκαταλείπει την σελίδα στην πρώτη δυσκολία και εκεί ξέρεις ότι ο σχεδιασμός έχει αποτύχει.
Ο user persona μπορεί να είναι ένα υπερκινητικό άτομο που πρέπει κάθε στιγμή να του κρατάς το ενδιαφέρον αμείωτο ή μπορεί να είναι νωθρός και να του αρέσει όλα να κυλούν αργά, βασανιστικά αργά.
Μπορεί να είναι μια φιλάρεσκη κοπέλα ή ένας μποέμ πενηντάρης.

Σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να μπορέσει η σελίδα να ικανοποιήσει τους πάντες. Αυτό, πραγματικά, είναι το πιο δύσκολο έργο.
Το καταφέρνουμε με την Αρχιτεκτονική Δόμηση.